Herbata biała uzyskiwana jest z jeszcze nie rozwiniętych listków, które potem
poddawane są więdnięciu, a następnie suszone. Jest to proces czasochłonny i
wymagający dużej delikatności oraz pokładów cierpliwości. Co ważne, herbata
biała zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż herbata zielona. Znajdziemy w
niej także dużo witaminy C oraz ma więcej teiny niż inne herbaty. Dostępne u nas
białe herbaty można znaleźć w zakładce białe herbaty
Biała herbata temperatura parzenia
Aby herbata smakowała wybornie należy pamiętać o prawidłowym parzeniu
białej herbaty. Susz (w proporcjach jedna mała łyżeczka na filiżankę herbaty ok.
120 ml) najlepiej zalać wodą w temperaturze 80 do 90 °C i pozostawić do
zaparzenia na 2-5 minut. Herbatę białą parzy się tylko raz, jednak te lepsze
gatunkowo nie tracą swoich właściwości nawet po dwóch, bądź trzech
parzeniach. Jeśli jednak zdecydujemy się aby zaparzyć ją ponownie, należy
wydłużyć czas parzenia.