Amarantus ekspandowany, zwany także jako popping, to gotowy produkt do bezpośredniego spożycia. Można dodać go jako wartościowy zagęszczacz do kotletów warzywnych i strączkowych lub jako panierka, także do pieczenia ciast i chleba. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do musli lub posypkę do deserów i sałatek. Ekspandowane zboża są popularne w diecie BLW (bobas lubi wybór), między innymi możemy skorzystać z amarantusa ekspandowanego w przypadku warzyw lub owoców, które mogą wyślizgnąć się dziecku z ręki. Obtaczamy owoc lub warzywo, a wtedy dziecko bezpiecznie trzyma jedzenie w rączce. Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Lista właściwości jest długa, niewątpliwie można go zaliczyć to super żywności (Super Food). To źródło wielu składników mineralnych m.in. wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.
SKŁADNIKI
amarantus ekspandowany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1879 kJ / 445 kcal
Tłuszcz – 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
Węglowodany – 76 g, w tym cukry – 0 g
Białko – 17 g
Sól – 0 g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.